Chris De Bock

GLASWERK Chris De Bock

Afstudeerproject 2013 – 2014 glasafdeling, Instituut voor Kunst en Ambacht te Mechelen

Biodiversiteit, de opwarming van de aarde, de vervuiling en het verdwijnen van de natuur en milieurampen zijn thema’s die me me na aan het hart liggen. Daarom probeer ik sinds enkele jaren hierrond een beeldende taal te zoeken in glas.
Zo kwam ik terecht bij onze grote afvalbergen, de verschraling van landschappen en het overlevingsgevecht van dieren zoals bijvoorbeeld vogels.

Glas is mooi op zich. Het staat voor zuiverheid en transparantie. En ook de weerkaatsing van het licht speelt een belangrijke rol in mijn werk met glas. Het pure van glas stelt me in staat om te focussen op de polariteit tussen het mooie van de materie enerzijds en het lelijke van vervuiling anderzijds. Het is mijn beeldende manier om iets te vertellen over milieuproblematiek.

Een aantal jaar geleden ontdekte ik een bijzondere fotoreportage van een Canadese fotograaf: Chris Jordan. Hij werkt eveneens rond het thema milieu en ontdekte op de Midway broedeilanden in de Stille Oceaan vele dode Albatroskuikens die gestorven waren door het eten van plastic afval dat in onze oceanen drijft.
Zijn foto’s maakten grote indruk op mij en inspireerden mij tot het maken van mijn doodstille vogels en ander werk rond dit thema.

Mijn eerste confrontatie met glas als kunstvorm was  een tiental jaar geleden in Zürich. Ik  liep er een kerk binnen en ontdekte prachtige, gebrandschilderde glasramen van Marc Chagall. Meerdere keren ben ik teruggegaan. Ik raakte in de ban van de zwevende figuren, de prachtige kleuren en vooral de lichtspeling in het glas.

Later bezocht ik enkele tentoonstellingen van de glasafdeling van het Instituut voor Kunst en Ambacht. Telkens opnieuw werd ik verrast door de unieke vormgeving die met glas mogelijk is. Deze kunstvorm sprak mij erg aan.

Toen ik na mijn loopbaan meer vrije tijd kreeg, heb ik de stap naar de glasafdeling gezet, ook al had ik (behalve modetekenen op school) geen artistieke vooropleiding.

Het werd een heuse zoektocht, met lukken en mislukken. Gaandeweg geraakte ik almaar meer geboeid door glas. De transparantie, reflectie, de mogelijkheden en beperkingen ervan, zij inspiratiebron en uitdaging tegelijk.